29 Kasım 2013 Cuma

Sedef Belirtileri


Sedefin Belirtileri Nelerdir


Sedef çeşitli belirtiler göstererek açığa çıkan bir hastalıktır. Sedef belirtileri sedef çeşitlerini de belirlemeye yarayan önemli öçlülerden birisidir. Bu yazımda size sedef belirtilerinden bahsedeceğim.

Sedef hastalığının nedenlerine ilişkin birçok varsayım vardır, sedefin tedavisinin hala bilinmemesi, bu kuramları arttırmaktadır. Sonuç itibarıyla tedavi için önce nedenlerinin bilinmesi lazım. Sedefin bir sonucu olarak deri metabolizmasındaki değişimler yani derinin daha fazla dökülmesi hastalığın nedeni olmaktan çok sonucudur. 


Sedef hastalarında derininin üst tabakasındaki hücreler yüzey bölgelerine bir ya da iki günde ulaşmaktadır. Bu söylenen çoğumuz için hiçbir şey ifade etmez. Ancak normal bir insanda bu sürecin 20 ila 30 gün arasında yaşandığını söylediğimizde vahamet ortaya çıkmaktadır.


Sedef Hastalığı Belirtileri


Sedefte ilk olarak belirtiler gözükür. Hastalığın en sık rastlanan belirtisi, üzeri sedef rengi pullanma gösteren, deriden kabarık kırmızı plaklardır. Birleşip geniş bir alanı kapsama eğiliminde olan plakların, büyüklükleri de farklılık göstermektedir. Sedef deride kaşıntı ve yanma hissine neden olur.

Sedefli plaklar vücudun her bölgesinde ortaya çıkma potansiyeline sahiptir ancak yineden de en fazla belirdiği bölgelerin sıralanmasında yarar vardır. Bunlar diz ve dirseklerde olmak üzere kol, bacak, gövde ve baş bölgesindir. Sedefin bir başka ilginç özelliği simetrik olmasıdır. Tırnak değişiklikleri olarak da tırnak bölgesinde çukurcuklar, küçük oluklar görülebilir, sedef durumunda tırnakta renk değişikliği ve etten ayrılma görülebilir.

Hastalıkta meydana gelene belirtilerin, derinin ve dokuların hastalık sonrası geçirmiş olduğu değişikliklerin araştırılmasıyla açıklanması önemlidir.

Saçta Sedef Belirtileri


Hastalık ilk olarak saçlı deride ya da kafa derisinde belirir. Bununla birlikte bacaklar, dizler ve dirsekler de hastalığın en sık tutulduğu yerlerdendir. Bunların dışında tüm vücuda yayılma eğilimi de gösterir ve bundan dolayı telaş edilmemelidir. Saç derisinde özellikle ense ve kulak arkası bölgelerinde sedef belirtileri görülmektedir.

Sedefin saçta oluşturduğu lekeler ve deri deformasyonu farklı ebatlarda olabilir. Saçlı deride elin ayası büyüklüğünde olabileceği kadar küçük tanecikler biçiminde de görülebilir. Hastalığın ilk belirdiği bölgeden yayılması olasıdır ve çeşitli sedef lekelerinin birleşmesiyle hastalık tüm vücuda tutunabilir. Sedef genellikle belirtilerini göstererek ilerler, ilk belirtileri kuru ve küçük kızarıklıklar şeklinde olmakla birlikte daha sonra sedefi renkte pullanmalarla devam edilir. Deride ilk belirdiği yerlerden sonra bulunduğu bölgede yayılır.

Saç derisinde sedefin belirtileri, egzamanın bir türü olan seboreik dermatit ile karıştırılabilir, bu tarz durumlarda kalmamak için doktordan yardım alınmalıdır. 

Sedef Bulaşıcı mıdır?


Sedef hastalığı bulaşıcı bir özellik taşımaz, bundan dolayı insanların sedef hastalarından çekinmelerine gerek yoktur. Hastalığın ana nedeni kalıtım olmakla birlikte, sıtma için kullanılan bazı ilaçlar, kimyasal ya da fiziksel travmalar, stres hastalığın diğer nedenleridir ve bulaşma bu nedenler arasında değildir.


Sedef Kimde Görülür


Sedef herhangi bir yaşta ortaya çıkabilse de genellikle 15-40 yaş arasında görülen bir hastalıktır.Cinsiyet ayırımı yapmaz, kadın ve erkeklerde görülen bir hastalıktır.

Yukarıda belirttiğimiz şekillerde özelliklerde deri değişiklikleriniz ve kaşıntı şikâyetleriniz varsa hekime başvurmanız gereklidir. Sedef hastasıysanız ve daha önce olmadığı halde eklemlerinizde ağrı, sertlik ya da şekil bozukluğu meydana gelirse yine doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Sedef her ne kadar tedavisi tam olmayan bir hastalık olsa da gerekli bakımlarla şiddeti ve görülme sıklığı azaltılabilir. yaşam kalitesi arttırılabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder