27 Kasım 2013 Çarşamba

Sedef Hastalığı Çeşitleri

Sedef Türleri

Sedef çok türü bulunan bir rahatsızlıktır. Bu türler, fleksura sedef, püstürel sedef, eritrodermik sedef, plak tipi sedef, gutat sedef, inverse sedeftir.

 

Fleksura Sedef


Fleksural olarak adlandırılan sedef genellikle kilolu kişilerde görülür ve deride kıvrımların fazla olduğu yani kilodan dolayı ciltte oluşan katmanların arasındaki bölgelerde ortaya çıkar. Koltukaltları ve kasıkları etkileyebilir. Bu tip sedef hatalığında sürtünme ve terleme de hastalığın belirmesine yardımcı olur.


Püstüler (Su Toplayan) Sedef


Püstüler olarak adlandırılan sedef halk arasında su toplayan sedef olarak da bilinir. Genellikle bütün vücutta aniden ortaya çıkan yetişkinlerin vücudunu tutan bir sedef türüdür.
Bu hastalık en önce deride kızarmalara olanak sağlar ve kızaran alanlar şişmeye başladıktan sonra da su toplayarak baloncuk meydana getirir. Nihayetinde bu baloncukların patlamasıyla deride deformasyonlar başlar ve çürüme ile dökülmeye neden olur. Püstüler sedef özellikle el ve ayak bölgelerinde oluşmaktadır. Bu baloncuklar içerisindeki sıvı mikrobik bir özellik taşımadığı zaman hastalık oluşturmaz ve asla bulaşıcı değildir. 

 

Eritrodermik (Yaygın) Sedef


Eritrodermik sedef, halk arasında yaygın sedef olarak adlandırılır. Bu sedef türü genelde vücudun bütün bölümlerini etkileyebilen, deride dökülmelere ve ciltte kızarıklığa neden olan sedef hastalığı çeşididir. Yaygın sedef, hasta olan kişilerde kaşıntı ve ağrılara neden olmaktadır. Sedef hastalığı bulunan kişilerde diğer çeşitlerine göre kaşıntı ve ağrı fazla olduğundan tedavisi süreci daha uzun olabilmektedir.


Eritrodermik sedef çok nadir rastlanan ve ağrılı bir sedef hastalığı çeşididir. Deride geniş bir alana yayılır ve ateşli bir görünüm oluşur. İrinli tanecikler şeklinde bütün vücuda yayılır ve acil müdahale, hastanede tedavi şarttır.

 

Plak Tipi Sedef


Plak tipi sedef hastalığı derinin üst yüzeyinde oluşan ve ani bir biçimde deriyi parçalayarak deri görünümünün ve renginin bozulmasına neden olur. Deride kabuk tutar ve deriyi 24 saatte bir yenilenmesine sebep olur, böylece derinin yenilenme hızı artar ve cilt sürekli olarak pul pul dökülür. Plak tipi sedef hastalığı deriyi ani bir şekilde erittiği zaman epitelyum deri oluşur ve vücuttan atılan kirli kanın birikimi ile deride sedef renginde pullanmalar meydana gelmektedir. Plak tipi sedef hastalığı çoğunlukla dizlerde, dirseklerde, kalçalarda ve saçlı deride oluşmaktadır.

Guttata (Damla) Sedef


Halk arasında damla sedef hastalığı olarak bilinen bu çeşit sedefin çocukları ve gençleri etkilediği bilinmektedir. Vücutta küçük sivilceye benzeyen içi dolu kızarıklıklar oluşturur. Sedefin bu cinsi deride daha ince pullarla örtülü bir lezyon meydana getirir. Guttata yani damla sedef hastalığı genellikle medikal ilaç kullanımı sonrasında alerji gibi ortaya çıkmaktadır. Örneğin herhangi bir ameliyat sırasında verilen narkoz veya dirençli bir antibiyotik gibi ağır ilaçlar esnasında oluşabilmektedir. Daha çok kulak boğaz enfeksiyonları sonrasında ortaya çıkmaktadır.



İnverse (Ters) Sedef


Inverse sedef hastalığı halk arasında ters sedef olarak bilinir derinin en ince ve hassas kısımlarında ortaya çıkar.
Diğer sedef türlerinin dışa açık ancak bu türün koltukaltları ve kasıklar gibi daha kapalı bölgelerde çıkması, ona ters sedef hastalığı denmesini sağlamıştır. Sedef hastalığının diğer türlerine göre tedavisinde zorluklar yaşanabilmektedir. Çünkü hastalık koltukaltları, kasıklar gibi kapalı bölgelerde belirmekte ve giysilerin bu bölgelerdeki yaralara takılarak, deriyi iyice tahriş ettiği bilinmektedir. Bakteri alma olasılığı daha fazla olan bölgelerde sedef hastalığı ile birllikte mantar ve bakteri oluşumunda daha müsait alanlar açığa çıkabiliyor, bu yüzden o bölgelerin bakımı daha özenli yapılmalıdır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder