Sedef Hastalığı
Bir çok insanda görülen sedef hastalığı "psoriasis" kesin bir tedavisi bulunmayan, insan yaşam kalitesini oldukça düşüren bir rahatsızlıktır. Bu yazımda size sedef hastalığının nedenlerini ve tedavisini aktarmaya çalışacağım iyi okumalar.
Sedef hastalığı cilt rahatsızlıklarının en önemlilerinden olup tekrarlayıcı ve sık rastlanılanılır. Derinin olduğu tüm bölgelerde sedef görülebilir. Saç derisi, tırnak, el, ayak, diz, dirsek, gövde yani bütün vücudu etkileyebilir. Hastalığın şiddeti kişiden kişiye değişmekle birlikte, kimi hastalarda sadece bir nokta veya plakalar halinde gözlenirken, kimi hastalarda vücudun belli bölgelerinde büyük alanlarda genişçe görülebilir.
Sedef Nedir?
Sedef hastalığı uzuvların fonksiyonlarının noksanlıkları sonucu orya çıkan bir rahatsızlık değildir. Kronik hastalık olma özelliğinden dolayı muayyen dönemlerde belirme niteliği vardır. İnsanların yapısına, genel sağlık durumuna göre hastalığın dağılımı, tekrarlama kabiliyeti ya da yaygınlığı değişmektedir. Bu hastalık bazı durumlarda kendini uzun yıllar göstermeyebilir ancak bu durum sedefin iyileştiği anlamına gelmemeli. Hastalık herhangi bir etkenle bir anda alevlenebilir.
Tıp dilinde "psoriasis" diye adlandırılan sedef, hastalığın bulunduğu yerde kızarıklık, kepeklenme ve kabuklanma şeklinde kendini gösteren, zaman zaman ortaya çıkan cinste bir deri hastalığıdır. Derinin üst tabakasının kalınlaşıp, büyümesiyle sedef renginde kabuklanmalar görülür, zaten bu sedefi renkten dolayı hastalığa sedef denmektedir. Deri 30 günde bir kendisini tazeler, sedefte mekanizma çok hızlanıp bir iki günde bir kendisini yenilemeye başlar bu da deri üstünde ölü hücre tabakasını arttırır. Dolayısıyla sedefli, tabaka açığa çıkar.
Sedef Tedavisi
Hastalık vücutta baştan ayağa her bölgede görülebilse de, daha çok saçlı deri, dirsekler, dizler, bacaklar ve tırnaklarda görülür. Hastalar, başka etkenler, başka rahatsızlıklar ya da kilo problemlerine göre bu hastalığı hafif ya da şiddetli yaşayabilirler, alevlenme dönemlerinde vücutta birçok kızarıklık ve kabuklanma görülür.
Sedef hastalığı bulaşıcı değildir. Normal yaşantı üzerinde sedef çok büyük bir sıkıntı yaratmasa da kozmetik olarak kişiyi rahatsız edebilir ve çoğu zaman yaygınlaştığında yaşam kalitesini düşürebilir. Sedef Tedavisi olmayan bir hstalıktır. Sedef ortaya çıktığında doktorunuzun verdiği ilaçları ve shea yağı gibi yağları kullanarak sedefli deri bakımı yapabilirsiniz. Sedefin kesin bir tedavisi olmadığı için bu noktada size tedavi vaadinde bulunan özellikle kozmetik ve bitkisel uygulamalara inanmayınız. Çünkü yüksek fiyatlara insanlara satılmaya çalışılan bu uygulamalar sedefi tedavi etmez. Sedef kremi, sedef şampuanı, sedef bilmemnesi gibi ürünlerden uzak durun. Sedef için doktorunuzun verdiği ilaçları ve shea buteer, çörek otu yağı, hindistan cevizi yağı, jojoba yağı gibi yağlardan faydalanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder