Saçta Sedef Nedir?
Saçta sedef, sedef hastalığının en sık rastlanan türüdür. Saçlı deride yuvarlak, sınırları belirgin olmakla birlikte yayılma eğiliminde ve kızarık lekeler belirir. Birbirinden ayrı gözüken sedefli bölgelerin birleşme meylinde olduğu bilinir. Sedefin diğer deri hastalıklarından farkı da bunlardır.
Sedef hastalığı saçta döküntüyü doğrudan etkilemez. Bu hastalıkta saçlar, saç kökünde birbirine yapışık bir özelliğe sahip değildir. Çeşitli sebeplerden dolayı saçlı deride ortaya çıkan sedef, kaşıntıya sebep olur. Kaşıntı da kanamaya ve saçın ve saç derisinin kurumasına olanak tanır.
Saçta Sedefe İyi Gelecek Öneriler
Sedef hastalarının beslenme düzenleri ve tükettileri gıdalar çok önemlidir. Balık, diğer deniz ürünleri, hindi, tavuk ve lifli yiyecekler tüketilmesine özen gösterilmelidir. Sigara kullanılıyorsa terk edilmesi, alkol tüketiminin en aza indirilmesi, şekerin bırakılması, kırmızı etin ve hayvansal yağların tercih edilmemesi gerekmektedir.
Yapılacak test ve ölçümlerde ortaya çıkacak olan vitamin azlığı ve mineral eksiklikleri takviyelerle yerine konulmaya çalışılmalıdır.
Özellikle A vitamini içeren yağların hastalıklı bölgede hem anti oksidatif hem de derinin kendini onarmasını sağlaması açısından etkili bir bakım uygulaması olacağından kullanımı önerilir.
Sedefli Saç Derisi Bakımı
Sedefli bir saçlı deriye sahip olanların, bakımlarını özenle sürdürmeleri gerekmektedir. Bunun için sıklıkla o bölgenin temizlenmesi şarttır. Ancak yarar sağlamak üzere zarar vermekten kaçınmak için sedefli bölgeyi tahriş etmemeye dikkat edilmelidir. Bunun için de, SLS ve ALS gibi sülfat içerikli şampuanların kullanılmaması, sülfatsız şampuanların tercih edilmesi gerekmektedir.
Saça uygulanacak bakım kürlerinde tespih ağacı yağı, shea butter, hindistan cevizi ve jojoba gibi yararlı gelecek yağların kullanımı tercih edilmelidir.
Kortizon ve Sedef Tedavisi
Saçlı deride belirmiş olan sedefin tedavisi lokal tatbiklerle yapılmaya çalışılır. Tatbik edilecek olan ilaçlar genellikle kortizon ihtiva eden krem veya solusyonlardır. Kortizonu içinde bulunduran malzemeler kaşıntıya, döküntüye ve pullanmaya iyi gelecektir ancak hastalığın ortadan kaldırılmasında yeterli niteliği sahip değildir.
Ayrıca kortizonun yan etkileri olduğu da göz önünde bulundurulmalı ve sürekli kullanımında bu etkilerin çıkmasının riski fazlalaşacaktır. Bundan dolayı kortizonun yarattığı sıkıntıları ortaya çıkarmayacak olan fito sterol ismindeki bitkisel içerikteki kortizonların kullanımı tercih edilebilir.
Yazımızın sonuna gelirken saçta sedef hastalığında hastalığı durdurması ve çoğu durumda tek başına uygulamalarda bile etkili olan sedef kürü bakımının yapılan araştırmalarda en etkili sonucu verdiğini hatırlatarak, sıradaki makalemizinde dikkate değer olduğunu vurgulamak isteriz.
"Sedefli Saç Bakımı" başlıklı yazımız için başlığı tıklayınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder