Sedef Bulaşıcı Mıdır
Sedef hastalığının nedenlerine ilişkin birçok varsayım vardır, sedefin tedavisinin hala bilinmemesi, bu kuramları arttırmaktadır. Sonuç itibarıyla tedavi için önce nedenlerinin bilinmesi lazım. Sedefin bir sonucu olarak deri metabolizmasındaki değişimler yani derinin daha fazla dökülmesi hastalığın nedeni olmaktan çok sonucudur.
Sedef hastalığına sahip olan bireylerde derinin üst bölgesine ulaşması gereken hücrelerin aşırı bir hızla çalıştığı bilinmektedir. Öyle ki normal bir bireyde bahsedilen bölgedeki hücreler 20 ila 30 gün arasında yenilenirken, sedef hastalığına sahip kişilerde bu süreç bir ya da iki gün kadar kısa bir süreçte gerçekleşmektedir.
Sedef Hastalığı Kimlerde Görülür?
Her yaşta, dönemde ve cinsiyette ortaya çıkma niteliğine sahip olmakla birlikte, ergenlik, menopoz, hamilelik sonrası gibi hormonal değişiklikler yaşayan kişilerde, kimyasal ve fiziksel travmalara maruz kalmış bireylerde daha sık görülebilir.
Sadef Belirtileri
Özellikle bacaklar, dirsekler, dizler, genital bölge, saçlı deri ve tırnaklarda ortaya çıkmasına rağmen, vücudun diğer bölgelerine de yayılma ve belirme imkanına sahiptir. Kızarıklıklara ve kalın ya da daha ince kabuklanmalara ayrıca sedefi renkte pullanmalara sebep olur.
Kalıtım hastalığın en bilinen faktörüdürü. Ailede sedefli bir birey varsa, o aileye üye diğer kişiler de risk altında olabilmekte ancak bu bir ihtimal, olasılık olarak sunulduğundan, insanlar bu söyleneni zorunluluk olarak anlamamalıdır. Bulaşıcı bir niteliği yoktur. Gençlikte daha yoğun görülebilmektedir.
Saçta Sedef Bulaşıcı Mıdır?
Saçta sedef ya da diğer bölgelerde çıkanları da dahil olmak üzere sedef mikrobik bir hastalık olmadığından bulaşıcı bir vasfı da söz konusu değildir. Sedef hastalarına yaklaşım, onların psikolojileri için ve bundan dolayı da hastalığın genel gidişatı açısından çok önemlidir. Toplumun ve hastanın yakınlarının sedefli birisinden kaçınmasını gerektirecek herhangi bir durum yoktur. Sedefle ilgili uydurulan birçok rivayet söz konusudur. Bulaşıcılık da bunlardan birisidir.
Hastalık, hastayla kurulan herhangi bir ilişki yoluyla geçme özelliği taşımaz. Sedef hastalığı ne kişinin tükürüğüyle, ne dokunarak ne de aklınıza gelebilecek diğer ilişki şekilleriyle geçer. Bu bakımdan rahat olunmalı ve sedef hastalarına karşı davranış farklılıklarına yönelinmemelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder